Hoe breng je een (instant) zelfbruiner aan?

Leuk dat je wilt beginnen met een zelfbruiner! Heb je nog nooit een zelfbruiner gebruikt of kun je nog wel wat tips gebruiken bij het aanbrengen? Bij deze een aantal basics en tips op een rijtje:

Laten we beginnen met je keuze qua type zelfbruiner. Zelfbruiners verkopen we grofweg in 3 varianten, instant tan, gradual tan en wash off tan.

Instant tan: Dit zijn producten die je direct een kleurtje geven, dat noemen we de guide color. Dit is niet je uiteindelijke kleur maar alleen zodat je kunt zien waar je wel en niet bent geweest met aanbrengen. Deze producten moet je tussen de 6-8 uur ongestoord (dus geen andere producten gebruiken en niet ook tegelijk benen scheren) op je huid laten zitten om in te laten trekken. Daarna (vaak de volgende ochtend als je het product de hele nacht hebt laten zitten) spoel je de guide color van je huid af en zie je je uiteindelijke kleur. Deze blijft ongeveer 3-7 dagen zitten. Voor het beste resultaat scrub je de huid eerst goed voor je de zelfbruiner aanbrengt. Bekijk hier ons assortiment Instant Tan producten.

Fast Tan producten, dit zijn eigenlijk Instant Tan producten alleen kun je deze al na 1-3 uur afspoelen ipv 6-8 uur. Bekijk hier ons assortiment Fast Tan producten.

Gradual Tan: Dit zijn producten met minder werkzame stof erin en geven vaak pas na meerdere keren (b.v. meerdere dagen achter elkaar) aanbrengen kleur. Sommige geven wel al bij de 1e gebruik kleur, maar dan wel pas na 2-6 uur. De meeste van deze zelfbruiners zijn een soort bodylotion. Vaak zie je dat mensen 1 a 2x in de week een instant tan gebruiken om gelijk goed kleur te krijgen en daarna de kleur bijhouden met een gradual tan. Doordat ze vaak ook de huid hydrateren sla je zo twee vliegen in een klap. Je huid wordt gehydrateerd en je kleurtje blijft langer mooi.Bekijk hier ons assortiment Gradual Tan producten.

Wash off tan: Dit zijn producten die maximaal 24 uur blijven zitten. Je hebt direct kleur en deze kleur is redelijk waterproof, maar je kunt er b.v. niet mee zwemmen oid. Handig voor snel voor een feestje bijvoorbeeld. Bekijk hier ons assortiment Wash Off Tan producten.

Het aanbrengen: Voor het aanbrengen van vrijwel alle zelfbruiners is het cruciaal dat je een tanning mitt gebruikt. Dit is een speciale handschoen voor het aanbrengen van zelfbruiners. De handschoen zorgt voor een mooi egaal, streeploos resultaat. Maar ook dat je handen schoon blijven. Breng je het product met je handen aan wordt het en minder mooi en heb je vervolgens 3-7 dagen hele gekke bruine handen. Al onze tanning mitt's vind je hier.

Do's en dont's: Ook is het belangrijk dat je de zelfbruiner aanbrengt op een schone, droge niet te warme huid. Doe je het b.v. direct na het douchen in een stomende badkamer dan staan je poriën nog open. Dan ka het product in je poriën kruipen en krijg je zwarte spikkels. Gebruik geen andere producten tegelijk zoals een bodylotion. Dit zorgt voor een barriere op je huid en daardoor kan de zelfbruiner minder goed intrekken/zijn werk doen. 

Verder is het belangrijk als je je benen wilt scheren dat niet tegelijk te doen. Zoals gezegd is het ook fijn als je de huid van te voren goed scrubt. Alle zelfbruiners (met uitzondering van de wash-off tan) werken namelijk op je bovenste dode huidlaag. Deze huidlaag reageert op het werkzame ingredient DHA (waar vrijwel alle zelfbruiners mee werken) door bruin te worden. Je lichaam ververst deze huidlaag elke 3-7 dagen. Dit ook de reden dat vrijwel alle zelfbruiners maximaal 3-7 dagen (mooi) blijven zitten. De verkleurde huid wordt simpelweg in die periode door je lichaam ververst. Heb je eerst goed gescrubt dan begin je met een 'verse' dode huidlaag. Klinkt misschien een beetje gek.

Daarnaast is het ook goed om te weten dat droge plekjes soms iets teveel van het product kunnen opnemen en er daardoor verkleuringen kunnen ontstan. Daar kun je dan wel een heel klein beetje bodylotion opsmeren. Dit zorgt er eigenlijk voor dat het product daar iets minder goed pakt, maar dat voorkomt dan juist weer verkleuringen. Vooral je ellebogen, knieen en voeten zijn zones die je even met een klein beetje body lotion zou kunnen insmeren. 

Als laatste nog een tip: kijk op YouTube eens wat filmpjes over "self tanning routine."  Zoals bijvoorbeeld dit duidelijke filmpje van Vita Liberata. Hierin wordt alles nog eens duideljk stap voor stap uitgelegd. 

Nog steeds vragen? Neem contact op Neem contact op